شناور P52 یک شناور پلاستیکی با طول 6.5 سانتیمتر می باشد که برای تعیین سطح مایعات بکارمی رود.
این شناور می تواند در دو حالت عادی وصل NC و عادی قطع NO قرار بگیرد. برای تغییر وضعیت کافیست واشر پایین را جدا کرده و توپی شناور را خارج و بصورت برعکس جا بزنید.
روش عملکرد:
در یک انتهای توپی یک آهنربای حلقوی قرار گرفته است، در داخل لوله شناور نیز یک رد رله مغناطیسی نصب شده. اگر آهنربای بخش متحرک شناور (توپی) در مقابل سوئیچ مغناطیسی قرار بگیرد مدار وصل می شود و هرگاه کنار رود مدار قطع می شود.
توجه:
سوئیچ مغناطیسی این شناورها ضعیف بوده و نباید ولتاژ و جریان زیادی از آن عبور کند. برای راه اندازی بارهای قوی حتما باید یک ولتاژ ضعیف مثلا 5 یا 12 ولت به طور سری به شناور و یک رله متصل شود و از خروجی رله برای راه اندازی بارهای قوی تر یا کنتاکتور استفاده گردد.
نقشه 1:
نقشه سیمکشی شناور p100 یا p52 به پمپ یا هر نوع بار جریان بالا و ولتاژ بالا:
نقشه اول بصورت ساده بوده و بیشتر برای آلارم استفاده میشود، چرا که در عمل معمولاً با کم شدن سطح آب در حدود 1 الی 2 سانتیمتر پمپ شروع به کار کرده و سریعاً خاموش می شود. ما برای استفاده بهینه در صنعت معمولاً به دو سطح مینیمم و ماکسیمم نیاز داریم که اگر سطح آب از min کمتر شد پمپ روشن شود و در صورتی که به max رسید پمپ خاموش شود تا از قطع و وصل دائم پمپ جلوگیری به عمل آید. همچنین در صورتی که روی آب موج ایجاد شد و شناور به سرعت قطع و وصل شد و نوسان کرد پمپ آسیب نبیند. (حذف اثر hysteresis)
نقشه 2:
برای این منظور از نقشه شماره 2 استفاده میکنیم. ایده اصلی این نقشه از وبسایت alkingelectronics.com برداشته شده است. البته نقشه اصلی بدون شناور و فقط با سیم و خاصیت رسانایی آب طراحی و بجای رله حافظه از یک ترانزیستور استفاده شده بود، ما این ایده را مجدداً بدون قطعات حساس الکترونیکی و فقط با کمک دو رله و یک دیود هرزگرد طراحی کردهایم تا ساخت آن برای همه امکان پذیر و ارزان باشد. (البته میتوانید از یک رله زوجی توان بالا نیز بجای دو رله استفاده نمایید).
شرح عملکرد این مدار بدین صورت است که با فرض خالی بودن مخزن، هر دو شناور پایین بوده و در حالت وصل هستند (اگر شناورهای شما در حالت پایین قطع هستند توپی را خارج کرده و برعکس جا بزنید تا بصورت عادی وصل یا NC تبدیل شوند). ولتاژ از طریق رله RL1 و شناور S1 و S1 عبور کرده و باعث وصل شدن کنتاکتهای هر دو رله میشود، نکته کار در اینجاست که رله RL1 بصورت قفل شونده یا حافظه دار بسته شده یعنی کنتاکتهای Normal Open آن با شناور S2 موازی شده است. در این صورت پس از وصل شدن دو سر فلوتر S2 دیگر قطع یا وصل بودن فلوتر S2 تاثیری در قطع شدن مدار ندارد و این امر از قطع و وصل ناگهانی پمپ بخاطر حرکت موجی آب جلوگیری میکند.
پمپ روشن میشود و سطح آب به شناور S2 میرسد و از آن عبور می کند و شناور را قطع مینماید ولی جریان برق همچنان از طریق کنتاکتهای رله برقرار است، سپس سطح آب به شناور S1 میرسد و آن را قطع میکند به محض قطع شدن شناور S1 جریان رلهها قطع شده و حتی در صورت وصل شدن ناگهانی S1 (بخاطر تکان خوردن سطح آب) دیگر رله وصل نمیشود، چرا که با قطع شدن رله RL1 مسیر جریان برق که توسط کنتاکت رله تامین شده بود قطع میشود و با توجه به اینکه شناور S2 نیز بخاطر وجود آب قطع شده است جریان مدار رلهها به طور کامل قطع و پمپ خاموش میگردد.
با کاهش سطع آب و پایین آمدن سطح آب از شناور S2 مجدداً مدار وصل شده و رله روشن شده و قفل میشود و عملیات بالا تکرار میشود.